چهارمین ردپا
چرا به واقع نگری نیازمندیم؟
در روزگاری سخت ، زیر هجوم اطلاعات صحیح و ناصحیح و بمباران اخبار نادرست زندگی می کنیم . تواتر این دست اطلاعات به نحوی است که قدرت تفکر و تصمیم گیری صحیح بر مبنای منطق و حقیقت را گاه ناممکن می کند . به نظر می رسد واقع نگری کلید حل مساله باشد.
بشر بالذات، حتی زمانی که در بحران هم نباشد ، دارای ناخودآگاه و غرایزی به غایت تاثیرگذار است که می توانند او را وادار به گرفتن تصمیماتی کنند که لزوما بهترین انتخاب او نباشد این حوزه به شدت مورد توجه متخصصین و اهالی دانش قرار گرفته و در سالهای اخیر انواع و اقسام منتشره های بسیار عمومی تا بسیار تخصصی در این زمینه به بازار عرضه شده است . برای مثال در حوزه عمومی کتاب “هنر شفاف انديشيدن” اثر درخشان رولف دابلی با ترجمه آقای مهندس عادل فردوسی پور ، بازار نشر ایران را در نوردیده است .
در همین راستا با اثر درخشان پروفسور هنس روسلینگ،که واژه “واقع نگری” برای آن انتخاب شده است، مواجه شدیم که سال گذشته چندین ترجمه از آن روانه بازار کتاب ایران شد . یکی از بهترین پادکست های ارائه شده توسط گروه بی پلاس و آقای علی بندری نیز به بررسی همین کتاب اختصاص داده شده است . به قدری این اثر را درخشان یافتیم که تصمیم گرفتیم یکی از رویدادهای رد پا را به آن اختصاص دهیم .
پروفسور روسلینگ در این کتاب به ” بینش حقیقت محور ” می پردازد و بنا دارد همه ما را به جنگیدن با جهلی ویرانگر دعوت نماید . او به دنبال خوشبینی نیست و می گوید حتی برای اندازه گیری جهل به شکلی سیستماتیک و به ابزارهای تفکر کاربردی نیازمندیم .
در این کتاب می بینیم که تقریبا تمام گروه های انسانی در هر رده از دانش تخصصی یا حتی عوام ، جهان را وحشتناک تر ، خشونت بارتر و از دست رفته تر از آنچه واقعا هست ، می دانند . نویسنده وجود این جهان بینی دراماتیک را به حضور غرایزی که به آنها اشاره می کند ، یکی یکی بر می شمرد ، شرح می دهد و مرتبط می داند .
به عبارتی دیگر ، نشان داده میشود که این جهان بینی مستقیما از نحوه عملکرد مغز ما ناشی می شود ، مغزی که حاصل میلیونها سال تکامل است و غریزه های دیرپایی آن را به دنبال خود می کشند . در گذر هزاره ها ، ما برای بقا به این غرایز نیاز داشته ایم ؛ در نتیجه ریشه های آنها به شدت عمیق و قطور شده اند و در هنگامه تصمیم گیری ها و نتیجه گیری های سریع بدون تفکر ، ما را در چنبره خود می گیرند . این غرایز در ناخودآگاه ما لانه کرده اند و در بسیاری اوقات تحت کنترل آنها هستیم .
پروفسور روسلینگ معتقد است ما باید بیاموزیم چطور ورودی داستانهای دراماتیک مان را کنترل کنیم . می گوید باید جهان را بر اساس واقعیت وجودی اش درک کنیم و نه بر اساس احساسات، شهود و غرایزمان . از این مسیر شاید بسیاری از تصمیم های کلان و بزرگمان نیز تغییر کنند .
در کنار هم و از زبان متخصصین ، در این مورد خواهیم شنید تا اولین گامهایمان را به سمت درک صحیح از واقعیات ، چه مثبت و چه منفی ، برداریم .
می خواهیم واقع نگر بشویم ….
این رویداد در تاریخ 3 اسفندماه 1398 در محل دانشکده داروسازی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد و در آن متخصصین حوزه سلامت همگام با حیطه تخصصی نویسنده اصلی کتاب و سه نفر نیز به طور کلی از دیدگاه عمومی به بحث و بررسی حول موضوع پرداختند.
در ابتدا دکتر شاهین جعفری ضمن معرفی نویسنده و ایده اولیه کتاب، با پرسشنامه ای مرتبط که در آن همزمان حضار امکان انتخاب پاسخ و مشاهده همزمان مجموع نتایج را داشتند، برنامه را آغاز نمود. سپس خانم مهندس شهلا صفایی،سخنران تداکس تهران و نویسنده و تحلیل گر ، در ابتدا به نقد مواردی از کتاب پرداخت و سپس در سخنرانی خود تحت عنوان”ذهن داستان گو و مغز خطاساز ما، واقعیت های دنیا را چگونه تحلیل می کند؟” به تاثیر ناخودآگاه بر دیدگاه ما نسبت به جهان پیرامون اشاراتی داشت.
سپس سه نفر از اساتید دانشگاه های علوم پزشکی کشور و فعالان حوزه های مختلف سلامت، به بحث و بررسی حول مفهوم کتاب و ارتباط آن با مدیریت سلامت، نگرش صحیح به اطلاعات در این حوزه و مبحث سرطان در نگاه عمومی پرداختند.
دکتر امیرحسین تکیان، رییس و دانشیار گروه سلامت جهانی و سیاستگذاری عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران با عنوان “فراز و فرودهای سلامت عمومی در زمانه توسعه پایدار”، دکتر فرشاد فرزادفر،رییس مرکز تحقیقات بیمارهای غیرواگیر با عنوان”استفاده صحیح و بجا از اطلاعات و دیتا در نظام سلامت” و دکتر علی مطلق، رئیس اداره پیشگیری و کنترل سرطان وزارت بهداشت با عنوان”وقتی از سرطان حرف می زنیم، از چه حرف می زنیم؟”، به ارائه سخنرانی پرداختند.
سپس دکتر حسین گائینی، مربی و رهیار حرفه ای و مدیرعامل گروه کیفکو، از دیدگاه خود به ارائه جمع بندی در مقوله واقع نگری پرداخت. دکتر علیرضا مساح بوانی، فعال محیط زیست و عضو هیات علمی دانشگاه نیز که بنا بود در ارتباط واقع نگری و حوزه محیط زیست صحبت کنند، بدون اطلاع قبلی در برنامه حاضر نشد.
لازم به ذکر است برند کوپا از گروه غذایی آماده لذیذ به عنوان حامی در کنار روما بود. شرکتهای محترم داروسازی دکتر عبیدی و گروه دارویی سیناژن نیز برای حمایت از حضور دانشجویان در این رویداد با گروه روما یار و همراه شدند.