اولین ردپا
“عزیزم اگر خوب به مساله ات فکر کنی ، آنقدر سخت نمیشه که بخواهی با Game Theory حلش کنی!”
این جمله را از پروفسور توماس شلینگ استاد شناخته شده دانشگاه مریلند آمریکا و نیز هاروارد و برنده نوبل اقتصاد سال 2005 نقل کردم که در پاسخ به درخواست خواهرزاده اش برای کمک ایشون در استفاده از نظریه بازی ها در پروژه پایان نامه ای در گرایش ژنتیک گفته بود. ایشون نوبل اقتصاد را با مطالعاتش در حوزه نظریه بازی ها و استفاده از اون در بررسی و توضیح ترفندهای طرفین درگیری در مناقشات بین المللی برد. نظریه بازی ها به زبان ساده چیه؟
فرض کنید شما وهمسرتون توی یک فروشگاه بزرگ، همدیگر را گم کردید. اینجا یک بازی هماهنگی بین دو نفر شکل میگیرد که در آن راهبرد هر بازیگر، محلیه که باید در آنجا منتظر همسرش باشه. دراین حالت مجموعه راهبردهای در اختیار هر فرد بسیار بزرگ و شامل تمامی نقاط موجود در فروشگاه میشه.
اگه فرد به در شماره یک بره، درحالی که همسرش در مقابل صندوق منتظرشه، هر دو مطلوبیت پایینی به دست میارن درحالیکه اگه هر دو تصمیم بگیرند تا مقابل تابلوی خاصی منتظر باشن (هماهنگی) ، همدیگه رو پیدا میکنن و در نتیجه مطلوبیت هر دو بسیار بالا خواهد بود. طبیعیه که اگه قبل از بازی، چنین هماهنگی صورت میگرفت هر نقطهای از فروشگاه میتونست یک محل ملاقات باشد ولی حالا که نیست، هر بازیگر باید با خودش فکر کنه که همسرش در چنین شرایطی ممکنه کجا بره و ضمنا به این فکر کنه که همسرش فکر میکنه که خود او ممکن است کجا بره و الی آخر تا بینهایت. معمولا تجارب گذشته یا عرف و مسایلی از آن دست به کمک ما مییاد. مثلا افراد از تجربه گذشته میدونند که بهتره موقع گمشدن ،جلوی در خروج منتظر همسر خود باشن و نه مثلا مقابل انبار فروشگاه!
همین موضوع کمک میکنه تا به احتمال بسیار بالاتری دو نفر همدیگه را در این نقطه ملاقات کنن و هماهنگی بین آنها شکل بگیره.
شلینگ این مفهوم را به نحو جالبی در تحلیل منازعات بینالملل بهکار گرفت. اما او به خواهرزاده اش توصیه می کنه به مشکلت خوب فکر کن تا اصلا نیازی به استفاده از چنین مدلهای پیچیده ریاضی نداشته باشی. این دقیقا همون کاریه که از دید ما پروفسور هندی با طرح نظریه منحنی دومش میکنه. ایده ای که ما رو به فکر فرو میبره ! اگه بهش خوب فکر کنیم نیازی به راه حل های پیچیده نخواهیم داشت !
اولین رویداد رد پا، به محوریت کتاب “منحنی دوم” با همکاری گروه بشرا و جناب آقای محمدحسین ساداتیان و گروه ارجمند همکارشان در تاریخ 12 اردیبهشت ماه 1398 در محل سینمای آستارا برگزار گردید.
دکتر امیر شاهرخی مهندس فرزین فردیس خانم یاسمن ستاکی دکتر نریمان صدری دکتر مارال اسکندری
در این رویداد، در ابتدا دکتر شاهین جعفری بنیانگذار و دبیر سلسله رویدادهای ردپا، ضمن خوشامد به اولین گروه از مخاطبین، به معرفی آن پرداخت. سپس جناب آقای دکتر امیر شاهرخی، مدیرعامل موسسه معنا به داستان آشنایی خود با پروفسور چارلز هندی، نویسنده و نظریه پرداز بزرگ و حضور او در ایران اشاره کرد و مختصرا ایده را معرفی نمود.
پس از او، سخنرانی فیلسوف و جامعه شناس سرشناس ایرانی، جناب آقای دکتر بیژن عبدالکریمی که به واسطه حضور در نمایشگاه کتاب تهران، از قبل ضبط شده بود، در سالن به نمایش گذاشته شد و سپس جناب آقای مهندس فرزین فردیس، بنیانگذار گروه پارس سامان و عضو اتاق تهران، سرکار خانم دکتر مارال اسکندری، اقتصاددان جوان و نخبه کشور و عضو هیات علمی دانشگاه، جناب آقای دکتر نریمان صدری، پزشک و مدیرعامل شرکت سانوفی ایران، سرکار خانم یاسمن ستاکی فعال حوزه بیماران تالاسمی و جناب آقای دکتر اکبر عبداللهی اصل، استاد محبوب و منتخب دانکشده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران، از تجربیات شنیدنی خود و منحنی دوم گفتند.